Örménygyökér (Inula helenium) – Asteraceae

Az örménygyökér egy dél-kelet Európában honos lágyszárú évelő gyógynövény, amit az elmúlt évszázadban elterjesztettek Európa többi részén, nyugat Ázsiában és észak Amerikában is. Főleg mezőkön, legelőkön és utak szélén nő. A növekedés második évének az őszén gyűjtik be a gyökereket és leszárítva teát, vagy tinktúrát készítenek belőle. A harmadik évre túlságosan elfásulnak a gyökerek és ilyenkor már sokkal nehezebb elkészíteni.

Hatások

  • vértisztító
  • hurutszakító
  • antimikrobiális
  • gázhajtó
  • kolagóg
  • emmenagóg
  • köptető

Energetika

  • melegítő

Felhasználás

Az örménygyökeret nedves, hideg, „eltömődött” állapotokra szoktuk használni, mert egy stimuláló köptető. A görögök és a rómaiak az egyik legfontosabb gyógynövénynek tartották (már legalább 1000 éve használjuk). A rómaiak szószt készítettek belőle, amit nehéz ételek után az emésztés segítésére ettek és ahogy Pliny mondta „Ne teljen el nap anélkül, hogy Enula gyökeret ennél, mert segít emészteni és jókedvet hoz” (Grieve 1971, p.325)

Az indián törzsek is sok problémára használták az örménygyökeret: A Cherokee indiánok köhögés, tüdőbajok, asthma, TBC ellen és a méh megerősítésére használták. A Delaware és Oklahoma törzsek az emésztő szervek megerősítésére, a bélben lévő nyák felszakítására és hashajtóként használták. Az Iroquis indiánok megfázásra, fájdalomcsillapításra, reumás fájdalmakra, köhögésre, vízhajtásra, lázra, asthmára, tüdőfájdalomra és sebgyógyításra használták. A Malecite indiánok pedig fejfájás ellen használták.

Az örménygyökér nagyon hatékonyan felmelegíti és kitisztítja az alsó légutakat, „kihajtja” az eltömődéseket és a beragadt energiát, sőt még a köhögéstől irritált és gyulladt szöveteket is nyugtatja. Ahogy David Hoffmann klinikai füvész írja: Az örménygyökérben lévő nyálkaanyag (Inulin) ellazítja a szöveteket és nyugtatja az irritációt, míg az illó olajok stimulálják és segítik a leragadt dolgok kiürítését. Az alantolakton nevű illó olaj gyulladás moduláló, csökkenti a nyák termelődést és serkenti az immunrendszert. Az örménygyökér csillapítja a hörgőből induló köhögéseket, és finoman felszakítja a hörghurutot és a TBC-t.

Biztonság

Előfordulhat allergiás reakció

Dózis

Hosszú főzet: 4.5-12g szárított gyökér/nap 1-4 felé elosztva. Tinktúra: 1-2ml (1:5 40%) 3-szor/nap.