Miért az Idegrendszered Egyik Legjobb Barátja? Csucsóka

csucsóka

A csucsóka egy Észak Amerikában honos évelő növény, ami nagyon a szereti hűvös területeket és a nedves talajt. Pont ezért a leggyakrabban mocsarakban, mocsaras mezőkön, erdőkben, vagy folyók, tavak közelében nő.

Olyan személyeknél használ a legtöbbet a csucsóka, akik úgy érzik, mintha a „fejük teteje nyitva lenne”. Ők gyakran nagyon érzékenyek spirituálisan és érzelmileg is és az energiáik felefelé és kifelé mozognak. 

A csucsóka személy gyakran érzi úgy, hogy „el van rugaszkodva a földtől”, például gyakran gondolnak távoli dolgokra térben és időben és gyakran ténylegesen el vannak rugaszkodva a valóságtól. Erre utal a növény angolszász neve is a „skullcap”, ami „koponyafedőt” jelent (egyesek szerint pedig onnan kapta ezt a nevét, hogy a virágja hasonlít a középkori katonák sisakjára).

A csucsóka kifejezetten keserű, ami segít megnyugtatni az elmét, miközben „újra is tölti” a megfáradt, kimerült idegrendszert, ami ugye gyakori a csucsóka típusú személyeknél.

A csucsóka a mentafélék családjába tartozik, úgyhogy könnyen felismered a szögletes szárairól, az ellentétesen elhelyezkedő egyszerű leveleiről és a jellegzetes aromás illatáról. A leveleinek fűrészes a pereme, a lilás, kékes virágjai pedig „kétajkúak”. A föld feletti részeit virágzás után érdemes begyűjteni nyár közepén, végén.

A Csucsóka Hatásai

Fájdalomcsillapító: Ez a hatása abból adódik, hogy képes ellazítani az izomokat, ami csökkenthet bizonyos fájdalmakat, mint a görcsös fájdalmak például.

Összehúzó: A csúcsókában lévő tanninok felelősek ezért a hatásáért, ami segít tonizálni (feszesíteni) az izmokat.

Keserű erősítő: A keserű íze miatt ez is az egyik elsődleges hatása lesz. A csucsóka kifejezetten emésztés és idegrendszer keserű.

Altató idegerősítő: Ezek a gyógynövények segítenek jó mélyen aludni. A csucsóka egy mérsékelten erős altató, tehát nem a leggyengébb, de vannak nála jóval erősebb hatású altató gyógynövények is. Hasonló fiziológiás változásokat idéznek elő, mint a nyugtató idegerősítők, csak picit nagyobb „erővel”, ami miatt erősebb lesz a nyugtató és az ellazító hatásuk és álmosságot is okoznak.

Görcsoldó: Ez a hatás az autonóm idegrendszerben működik és fizikálisan el tudja lazítani az izmokat. De csak ettől nem fogsz eltompulni.

Vérnyomás csökkentő: Több tulajdonsága is van a csucsókának, ami hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez. Az első az altató idegerősítő hatása, az idegrendszer ellazítása csökkenteni fogja a vérnyomását azoknak, akiknek a stressz miatt magas. A másik dolog, pedig, a görcsoldó hatása is, ami ugye ellazítja az erekben lévő izmokat, így pedig a vér könnyebben tud majd áramolni.

Idegrendszer erősítő/visszaépítő (trophoresztoratív): A csucsóka esetében az erősítő azt jelenti, hogy képes növelni az idegrendszer tónusát és táplálni is azt. David Hoffmann azt írja róla, hogy „közvetlenül erősíti és helyre is állítja az idegi szöveteket, sőt képes meg is gyógyítani a sérült idegszöveteket, akkor is ha valamilyen patológiás folyamattól és akkor is ha fizikális traumától sérültek meg”.

Míg sok idegrendszer visszaépítőnek nincs erős nyugtató, vagy altató hatása a csucsóka ebben kivétel. Különösen hasznos , amikor az idegrendszer sérül idegesség, szorongás álmatlanság, vagy ugye akár fizikális behatás miatt.

A csucsókából egyébként készíthetsz különböző készítményeket, főzetet, tinktúrát, vagy akár gyógynövény olajat is, de formulák részeként is nagyon sokat segít.

A bevezető mini kurzusunk pont arról szól, hogy hogyan tudod elkészíteni ezeket a készítményeket és azt is megtanulod hogyan tudsz majd saját gyógynövén formulákat tervezni.

Ha érdekelnek a gyógynövények, akkor mindenképp érdemes ránézned.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.