Melyik 5 Fűszernek Érdemes Ott Lennie Minden Füvész Konyhájában Ősszel

fűszerek tálakban aza sztalon

Nagyon szeretem az őszt a kellemes levegő, a színei és az miatt, hogy picit lelassul a természet. Bár egy kicsit kettős érzés van bennem, mert az ősz egyben a hideg, sötét napok hírnöke is. Akár szereted az őszt, (ezt az átmeneti időszakot, amikor a nyár meleg napjait az ősz és tél hidege váltja fel) akár nem, fontos, hogy az ételeidet és a fűszereidet az évszakhoz igazítsd, mert így tudsz majd egy hullámhosszra kerülni a természettel és a ritmusaival.

Én úgy tapasztaltam, hogy amikor elmélyülök minden évszak színeiben, ízeiben és „rituáléiban”, akkor sokkal könnyebben tűröm testileg és lelkileg is a fények és a hőmérséklet változásait, amit a következő évszak hoz. Az őszi „szüret” rengeteg finom és egészséges ételt ad neked és azt is, hogy szezonális ételeket őszi fűszerekkel tudj enni.

Őszi Fűszerek: Mit Érdemes Figyelembe Venni?

Nehéz volt csak 5 fűszert kiválasztani őszre ehhez a bejegyzéshez. Először is nem kell, hogy csak 5 fűszert használj egész ősszel! Nekem csak annyi a célom ezzel a rövid bejegyzéssel, hogy legyen egy kiindulási alapod az ősz íz és energetikai profiljairól. Milyen tényezőket kell figyelembe venned, amikor ősszel fűszerezel?

Nemrég egyébként pont erről beszélgettem egy füvész ismerősömmel, aki a füvészetet (így az évszakokat is) az indiai Ayurveda keretrendszere irányából közelíti meg. Úgyhogy ennek örömére, most én is az Ayurveda-n keresztül fogom bemutatni ezeket a fűszereket neked, bár alapvetően én a nyugati füvészet szemszögén keresztül gyakorlom a füvészetet.

Biztos neked is megvan, hogy milyen keretrendszer alapján dolgozol a gyógynövényekkel, de nem árt, ha néha ránézel egy másik tradicionális keretrendszerre is, mint mondjuk az Ayurveda, a Tradicionális Kínai Orvoslás, vagy az Alkímia. Mert így lesz sokkal átfogóbb a tudásod az egészségről és a gyógynövényekről

Az Ayurveda szerint az őszt a vata dosha „uralja”. Tehát az évnek ebben a részében a vata tulajdonságok (mozgékonyság, szárazság, könnyedség, óvatosság) mind felerősödnek. Úgyhogy azoknak, akik vata alkatúak, vagy vata egyensúlyvesztésben szenvednek különösen fontos, hogy ezt tudják, mármint, hogy az évnek ebben a szakaszában a vata bizony túlzóvá válhat.

Mi erre a megoldás?

Használj melegítő, nedvesítő, tápláló és „földön tartó” ételeket, gyógynövényeket és fűszereket. Az hogy őszi fűszerekkel főzöl, nemcsak, hogy finom és tápláló, de ezzel a vata-t is lenyugtatod a hétköznapjaidban. 

És akkor ismerj meg öt fűszert, amik tökéletesek erre az őszi időszakra.

Fahéj (Cinnamomum spp.)

Ha megkérnének téged, hogy sorolj fel pár őszi fűszert, mi lenne, ami először eszedbe jut? Nekem a fahéj volt az! Miért egészíti ki tökéletesen az őszt a fahéj? Ez mindjárt az energetikájánál kezdődik. Az Ayurveda szerint a fahéjnak édes íze és melegítő energetikája van és általánosan egy tisztító gyógynövény. Kicsit olajos is (kiegyensúlyozza a vata szárazságát) és a melegítő energetikájával „lenyugtatja” a vata és a kapha dosha-kat is.

De ugye a fahéj még arról is ismert, hogy támogatja a vércukor egyensúlyt, a keringést és az emésztést is, sőt még antioxidáns és gyulladás moduláló hatásai is vannak, tehát igazából egész évben hasznos tud lenni!

A másik kellemes dolog a fahéjjal kapcsolatban, hogy jól illik az almához és más őszi gyümölcsökhöz is. Ugye az almás, fahéjas pite egy klasszikus. Vagy mondjuk egy kis fahéjas sült alma, vagy körte minden reggelit, desszertet, vagy nasit fel tud dobni. Néha, amikor nagyon sietek, akkor egyszerűen csak megszórom fahéjjal a nyers almát, ezzel pedig egy kis melegítő, emésztés serkentő energiát adok, a nyers alma hideg könnyedségéhez.

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Bár a nyugati konyhákban kevésbé népszerű, a kardamom a másik fűszer, ami az őszről egyből eszembe jut. A kardamom nem olcsó, de cserébe nagyon kevés is nagyot tud „ütni”.

Akárcsak a fahéjnak, a kardamomnak is édes és csípős íze, melegítő energetikája és általánosan tisztító hatása van. Finoman aromás és „megtisztítja” az elmét. Sőt ugye a kardamom egy jól ismert emésztést segítő gyógynövény és segít kiegyensúlyozni a tejtermékek „nehézségét”, úgyhogy tökéletes arra, hogy mondjuk megfűszerezz vele egy adag vanília fagyit. De kipróbálhatod még (por formában) sütőtök pitén, forró csokin, vagy akár a reggeli kávédban is.

Szerecsen dió (Myristica fragrans)

A szerecsen diót sokat nagyon szeretik tojáslikőrben, pitékben és egy adag másik, tipikusan hideg időben készített finomságban. Az csípős ízével és a melegítő energiájával a szerecsendió nyugtatja a vata és kapha dosha-kat, ez miatt pedig tökéletes szereplője egy füvész őszi konyhájának. 

Az mellett, hogy jóízű, konyhai fűszer, a szerecsendiót még arra is használjuk, hogy megnyugtassuk az elmét és enyhítsük az emésztőrendszer vata típusú problémáit, mint például a puffadás.

Ha jobban szeretnél aludn, akkor szórj egy nagyon kevés, frissen reszelt szerecsendiót egy csésze meleg teába. Egy nagyon kevés tényleg bőven elég! Az édes, meleg tej és a szerecsendió kombinációja engem a tojáslikőrre emlékeztet, amitől egy kicsit télies hangulatot is teremt. 

Ha huzamosabb ideig használsz szerecsendiót, akkor elkezdheted kicsit „nyomottan” érezni magad, úgyhogy jobb ha nem használod minden nap, vagy sokáig egyhuzamban. Sőt terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott szerecsendiót fogyasztani.

Római kömény (Cuminum cyminum)

A római kömény elsőre nem tűnhet egy egyértelmű őszi fűszernek, de mindjárt meglátod, hogy miért illik nagyon jól az őszi fűszeres dobozodba. Ez egy sokoldalú fűszer, ami sokféle ételhez illik és rengeteg előnyös hatása is van. 

Bár az energetikája enyhén hűsítő, az Ayurveda egy fűszeres (csípős) és keserű ízű gyógynövénynek tartja, ami általánosan tisztító. Képes óvatosan támogatni az emésztést és stimulálni az agni-t („emésztő tűz”) annélkül, hogy túlfűtené a pitta dosha-t és ez miatt egy nagyon jó választás ha ősszel főzöl.

Ugye kb. 1 perce olvastad, hogy az őszt a vata dosha „uralja” és ez miatt a vata típusú problémák gyakrabban jelennek meg ősszel, mint a puffadás és a rossz emésztés. 

Pont ez miatt, ősszel kifejezetten jó ötlet extra emésztést segítő fűszereket használni. Bár kora ősszel még egészen meleg az idő, tehát egy kis pitta dosha még „van a levegőben”, úgyhogy az enyhén hűsítő római kömény nagyon jól beleillik ebbe az időszakba is.

Aztán a római kömény jól harmonizál más konyhai fűszerekkel is. Használhatod fekete borssal (Piper nigrum), vagy kurkumával (Curcumin longa) ha egy kis extra hőt akarsz mellé tenni. Aztán a koriander (Coriandrum sativum) felerősíti a hűsítő energetikáját. 

Használhatsz római kömény port, de én szeretek egész maggal is főzni. Amikor „hirtelen sütöd” a zöldségeidet, csak tegyél egy pár teáskanál római kömény magot az olajos serpenyőbe és óvatosan melegítsd, amíg a magok el nem kezdenek kidurranni. Azán bele is teheted a feldarabolt zöldségeidet és a többi fűszert is mellé.

Rozmaring (Salvia rosmarinus)

A rozmaring egy másik sokoldalú gyógynövény, amit rengeteg finom recepthez használhatsz. A rozmaring kifejezetten szívós, nagyon jól tűri a meleget és a szárazságot ezért nagyon jól megél a mediterrán klímán is és tökéletes sült krumplihoz, vagy sült zöldségekhez is. Vagy ha szereted a szokatlan dolgokat, akkor kipróbálhatod desszertekhez is!

Az Ayurveda szerint a rozmaring energetikája melegítő, édes és „összehúzó” ízű és általánosságban tisztítja a testet. Lenyugtatja a vata és kapha dosha-t és serkentheti a pitta dosha-t ha folyamatosan, vagy nagy mennyiségben fogyasztod. 

A rozmaringot sokat arról is ismerik, hogy javítja a memóriát ezt a tulajdonságát pedig ki tudod használni úgy is hogy megeszed, de csinálhatsz belőle gőzölőt is magadnak.

Amikor ősszel fűszereket használsz ne korlátozd be magad csak öt fűszerre. Bár remélem ez a rövid bejegyzés jó kiindulópont lesz neked a konyhádban erre az őszre. Legyenek akár grill zöldségek, sütőtök pite, sült alma, vagy édes, fűszeres teák ez az átmeneti időszak a hűvösebb hónapok felé tökéletes idő arra, hogy felmelegítsd magad egészséges, őszi fűszerekkel.

Viszont ennél még sokkal több van ezekben a fűszerekben, mert ugye ezek egyben gyógynövények is. Ha érdekel, hogy pontosan mit jelent az, hogy a gyógynövények energetikája, tehát az, hogy hűsítő, nedvesítő, vagy melegítő egy növény, vagy éppen kíváncsi vagy hogyan tudsz ennek a segítségével gyógynövény formulákat tervezni akkor nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra, mert pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.