Megbízhatóak-e a Gyógynövényeket Vizsgáló Kutatások?

Ha már kerestél rá akármelyik gyógynövényre Google-n biztos neked is feldobott egy csomó tudományos kutatást azzal a gyógynövénnyel kapcsolatban, de megbízhatsz ezekben? A gyógynövények tudományos vizsgálata egy bonyolult dolog, mert sok mindent el lehet rontani a kutatással kapcsolatban és ez miatt az eredményeket is sokszor nehéz értelmezni.

Bár kezdő füvészként nincs szükséged arra, hogy ismerd a kutatásokat is egy gyógynövény kapcsán, azért jól tud jönni, mert például rámutathat olyan használatára is egy gyógynövénynek, amit még nem ismersz és az sem hátrány a készítmények készítésénél ha ismered egy növény kémiáját. 

Ez a pár támpont segíteni fog neked, hogy meg tudd mondani egy tudományos kutatásról, hogy az megbízható-e.

A Kritikus Szemlélet

A legfontosabb dolog, amikor egy gyógynövényt vizsgáló (vagy akármi mást vizsgáló) kutatást tanulmányozol, az, hogy kritikus szemmel olvasd. Olyan dolgokra érdemes figyelned, mint a kutatás megtervezésének a hibái (ezek lehetnek laikus szemmel teljesen egyértelmű dolgok is sajnos), olyan következtetések, amiket maguk a kísérletek nem támasztanak alá, vagy megkérdőjelezhető szponzorok.

Tehát az olyan dolgok, mint hogy kik finanszírozták a kutatást, hogy milyen „pontosan” használták a kutatásban a gyógynövényt (milyen formában, dózisban, mennyi ideig tartott a használat stb.) és más faktorok is fontos szerepet játszanak. Sokkal könnyebben fogod tudni értelmezni a kutatások eredményét és meg fogod tudni mondani, hogy egy kutatás megbízható-e, ha ismered ezeket a részleteket.

A kritikus szemlélet ellenére azért lényeges neked is megértened, hogy a tudomány mennyire fontos szerepet játszik az életünkben. De azt sem szabad elfelejtened, hogy mint minden másnak az életben, a tudománynak is egyensúlyban kell lennie, tehát nem tud választ adni minden kérdésedre. A legjobb dolog amt tehetsz füvészként, hogy ötvözöd a tradicionális tudást a tudományos eredményekkel és így egy igazán átfogó tudásod lesz a növényekről.

Különböző Típusú Gyógynövény Kutatások:

A 4 fő kutatás típus, amivel találkozni fogsz, azok a kémiai analízis, az in-vitro tanulmány, az in-vivo tanulmány és a klinikai tanulmány. Mindegyik eltér a másiktól és úgy gondolom vannak ezek között, amelyikek megbízhatóbbak a másiknál.

Kémiai analízis

A legalapvetőbb típusa a gyógynövény kutatásoknak a kémiai analízis. Ilyenkor olyan technikákkal próbálják megismerni egy gyógynövény kémiai összetételét, mint például a HPLC (high performace liquid chromatography), gáz kromatógráfia, vagy tömegspektrometria. A kémiai analízis kifejezetten hasznos és nagyban segít nekünk megismerni egy növény kémiai profilját.

In-vitro tanulmány

Az in-vitro kifejezés olyan kísérletekre utal, amiket petricsészében végeznek. Egy ilyen típusú tanulmányban a kutatók lehet valamilyen kultúrát tesznek a petricsészébe, mondjuk influenza vírust és gyógynövényeket adnak hozzá, hogy megnézzék megöli-e a vírust. Rengeteg in-vitro kutatást végeznek növényekkel, de ezekkel egy gond van: az emberek nem petricsészék.

Az izolált természetük miatt az in-vitro tanulmányok nem tudják pontosan reprezentálni az emberi test összetettségét. Például az influenza vírus konkrét szöveteket támad meg és amikor te beviszel a szervezetedbe egy gyógynövényt annak először metabolizálódnia kell és utána farmakokinetikailag el kell mozogjon a testeben, hogy egy konkrét receptorhoz tudjon kötődni, amivel beindít egy immunreckciót, vagy el kell jutnia a patogénig, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhessen vele.

In-vivo tanulmány

Ezeket a kísérleteket állatokon végzik, a legtöbb esetben rágcsálókon. Viszont általában van egy „nagy ugrás” a rágcsálókon tapasztaltalt eredményekről az emberi alkalmazásra. Ha csak azt nézzük, hogy mennyire különbözik a két test (rágcsáló-ember) nem gondolnám, hogy a rágcsálókon tapasztalt eredmények egy az egyben megegyeznek az embereken is.

Amikor egy rágcsálós in-vivo tanulmányt olvasok mindig felkelti az érdeklődésemet, de valamennyire szkeptikus maradok. Ha az eredmények alátámasszák egy gyógynövény tradicionális felhasználását, akkor jó visszaigazolásnak tartom. Viszont, ha ellentmondanak a régóta fennálló gyakorlatoknak, akkor figyelembe veszem, de nem fogom hagyni, hogy felülírja a fejemben több évszázad tradicionális tudását. Persze olyan is előfordul, hogy az állatkísérletek megalapozhatják egy gyógynövény új felhasználását, ami további kutatásokhoz vezet majd. Az én véleményem az, hogy csak azért, mert egy gyógynövény valamilyen hatással van egy rágcsálóra nem jelenti azt automatikusan, hogy ugyanilyen hatással lesz egy emberre is.

Klinikai tanulmányok

Ezek jól megtervezett kutatások, amikben emberek gyógynövényeket kapnak és az eredményeket mérik. Ezek gyakran nagyszabású kutatások olyan embereken, akik valamilyen konkrét problémával kűzdenek. Ezekben a kutatásokban figyelhetik, hogy emberek hogyan reagálnak egy gyógynövényre, mások hogyan reagálnak placebo-ra és mások hogyan reagálnak egy gyógyszerre, vagy mind a háromnak a keveréke (a végén pedig ezeket összehasonlítják).

Szerintem ezek a legpontosabb gyógynövény kutatások, mert ezekben közvetlenül embereken figyelik meg egy gyógynövény hatását, ami ugye alapjaiban eltér az in-vitro és in-vivo állat-kutatásoktól. A füvészek számára a klinikai kutatások a legértékesebb tudományos írások, mert ezeknek az eredményeit egy az egyben át lehet vinni gyakorlatba. Sőt potenciálisan új felhasználásokat is mutathatnak nekünk egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Értelmezési Hibák

Fontos, hogy te is leellenőrizd a hivatkozásokat különböző gyógynövényes írásokban, mert az internet sajnos tele van rossz információkkal gyógynövényekről. Ezekben gyakran „kutatásokra” hivatkoznak, de ezek a kutatások nincsenek rendesen meghivatkozva, vagy egyszerűen félreértelmezik a kutatások eredményeit. Ez a legtöbbször az „antivitális” gyógynövényekkel kapcsolatban történik meg egyébként.

Erre jó példa mostanában a citromfű (Melissa officinalis), amit gyakran „antivirálisnak” titulálnak és manapság mindenféle vírusos fertőzésre ajánlanak. De ha megnézed a kutatásokat, amiket ezen a növényen végeztek, akkor azt látod, hogy külsőleg hatásosnak találták herpeszes sebekre (herpes-simplex vírus), és segít csökkenteni az idegfájdalmakat és a diszkomfort érzést övsömör esetében is, sőt a vírusszámot is csökkenti ezekben a sebekben. De ez nem azt jelenti, hogyha elkezdesz citromfű tinktúrát inni, akkor meg fogja ölni benned az influenzát, a COVID-ot, vagy a rhinovírust (megfázás).

De sokszor nem csak azok vonnak le téves következtetéseket a kutatások eredményeiből, akik olvassák a kutatásokat, hanem az is előfordul, hogy maguk a kutatók jutnak téves következtetésre (szeretnénk azt gondolni, hogy a legtöbbször tévedésből…). Ezek miatt pedig téves információk keringenek az interneten a gyógynövényekről. És sajnos manapság egyre többen használnak AI-t, ami szintén rengeteg téves következtetést tud levonni a tapasztalataim alapján.

A Tudomány és Tradíció Harmóniája

Én úgy látom a jövő füvésztét, hogy a tudomány nem helyettesíteni fogja a tradicionális gyógynövényismeretet, hanem támogatni fogja és elmélyíti a tudásunkat. Már most láthatod, hogy a tudomány megerősíti azokat az ismereteinket, hogy a gyógynövények energetikája utal az aktív alkotó elemeire (a melegítő, csípős gyógynövényeknek gyakran van például keringés stimuláló hatásuk, a nedvesítő, édes gyógynövények tele vannak nyákos poliszacharidokkal, a szárító, összehúzó gyógynövények pedig tanninokat tartalmaznak). Ezek a pillanatok mutatják neked a legjobban, hogy a tudomány és a tradíciók képesek harmóniában létezni.

Tehát bízhatsz minden gyógynövényt vizsgáló kutatásban? Nem, de ez nem azt jelenti, hogy minden gyógynövényt vizsgáló kutatás megbízhatatlan. A lényeg az, hogy megtanuld felismerni, ha egy tanulmány nem megbízható, ugye olyan dolgokat érdemes megnézned, mint mondjuk a részrehajlás, az extrapolációk, vagy hogy milyen módszereket használtak.

Néhány tanulmányt lehet, hogy helyesen végeztek, de az eredmények részrehajlóak a pénzügyi támogatások miatt, mások indokolatlan következtetésekre jutnak és vannak olyanok is, amik már alapjaiban hibásak. Amikor egy tudományos kutatásokat olvasol készülj fel arra, hogy mélyen a felszín alá kell ásnod. 

Bár sok kutatásnak vannak hibáik, de néha találni fogsz olyat, amit kitágítja a látóteredet a gyógynövények világában és úgy fogod érezni, hogy az a sok idő, amit a tanulmányozással töltöttél mind megérte.

Mi ugyanilyen szemmel olvasunk át évi több száz új kutatást és ezeknek az eredményeivel támogatjuk meg több ezer év tradicionális tudását.

Ha téged is tényleg érdekel a gyógynövéynek világa, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra, mert rengeteg tudást fog adni neked.

Konkrétan megismered mit jelent az, hogy „gyógynövények energetikája”, milyen szöveti állapotok vannak, de megtanulsz saját gyógynövény formulákat is tervezni.

És ez még csak a kezdet…

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.