Kezdő gyógynövény kurzus próba lecke

Ez a lecke szerepel a Kezdő Gyógynövény Kurzusban. A Kezdő Gyógynövény Kurzus 6 modulból áll, amikben összesen 34 leckét, rengeteg képet, táblázatot, gyógynövény profilt és receptet találsz majd. 

2. modul 1. lecke: egészség a konyhádban

BEVEZETÉS

A konyhád sokszor a legnépszerűbb helyiség a házban: az otthonod szíve, tele melegséggel, társasággal, törődéssel, szépséggel, brutál jó illatokkal és lélekmelengető ízekkel. Amikor otthon, te készíted az ételt (kifejezetten, ha te, a szomszédod, vagy helyi gazdák nevelték a hozzávalókat) az összeköt téged a földel és azokkal, akiket szeretsz, miközben zöldségeket keversz, párolsz, vágsz, szeletelsz és reszelsz.

De a konyhád a gyógynövények varázsával is megajándékoz, amik rád várnak a dunsztosüvegekben és a fűszeres szekrényedben. A konyhai fűszerekre nem elsősorban gyógynövényként gondolnak az emberek, de rengeteg erő várakozik azokban a kis üvegcsékben és fűszertartókban.

FŰSZEREZD MEG A DOLGOKAT

Hogyha fekete borsot (Piper nigrum), fokhagymát (Allium sativum), kaprot (Foeniculum vulgare), kakukkfüvet (Thymus vulgaris), vagy más fűszereket teszel az ételekbe, akkor igazából már most is azt az ősi hagyományt gyakorlod, hogy gyógynövényekkel erősíted fel az ételek ízeit. És amit talán nem is tudsz, hogy ezzel az egészségedet is támogatod az ételeken keresztül.

Valószínüleg már most is van egy kiterjedt kis „gyógyszertárad” a konyhában. Mióta ember az ember röpködnek, szóródnak és potyognak a fűszerek bele a melegedő edényekbe szerte a világon. Az a sok konyhai fűszer az előző bekezdésből csak néhány példa azokra az aromás gyógynövényekre, amikkel az ételeinket ízesítjük. Nagyon sok ezek közül a növények közül a bennük lévő illó olajoknak köszönhetik a brutál erős illatukat és ízüket, amik egyébként segítik az emésztést és nyugtatják az idegrendszert. De vannak olyan konyhai fűszerek is amik meg tele vannak antioxidánsokkal, polifenolokkal és más fontos növényi alkotó elemekkel. Ezek a finom fűszerek egészségesen tartanak minket, anélkül, hogy észrevennénk.

Több száz évvel ezelőtt a nemzetközi fűszerkereskedelem örökre megváltoztatta a világot és hatalmas befolyással volt a világ kultúráira, ahogy az Európaiak minden megtettek, hogy az egzotikus Ázsiai és Afrikai fűszerekhez jussanak. Nehéz elképzelni, hogy több olyan fűszer, amit ma hétköznapinak tartunk egyszer annyira értékes volt, hogy lakattal lezárt dobozokban tárolták. Sőt az első amerikai milliomos Elias Hasket Derby is abból szerezte a vagyonát, hogy a 18. században Indiából, Oroszországból és Kínából fűszereket importált. Szerencsére ma könnyen találsz megfizethető fűszereket szerte a világból.

Az élvezeti faktor és az ízek felerősítése mellett, a tradicionális konyhák arra is használták a fűszereket, amire a nyugati füvészek használják, konkrétan a melegítő, fűszeres (aromás) növények támogatják az egészséges emésztést, védenek a patogénekkel szemben és gátolják a káros baktériumok elszaporodását a vastagbélben. A meleg klímákon pedig a fűszereket általánosan arra használják, hogy a keringést a perifériák felé tolják, amitől izzadni fognak, ami pedig ugye hűti a testet.

FŰSZEREK MINT ANTIMIKROBIÁLIS ÁGENSEK

Egy 1998-as tanulmány, amiben a hús alapú ételek fűszerezését vizsgálták, arra jutott, hogy a konyhai fűszerek meggátolják a patogén (fertőző) mikroorganizmusok növekedését meleg klímákon. Ez a tanulmány egyébként 4578 hús alapú receptet vizsgált 93 receptkönyvből és egy olyan adatbázist állított össze amiben szerepelt az országok klímája (hőmérséklet és páratartalom), hogy milyen elterjedéssel nőnek ott fűszernövények és az adott fűszernövények antimikrobiális hatásai. Azért hús ételeket választottak, mert a húsételekben többszörös az esélye a fertőző mikróbák megtelepedésének, mint a hús nélküli ételebken.

Ezeket az adatokat pedig arra használtál fel, hogy megerősítsék azt a felvetést, hogy a fűszerek meggátolják, vagy megölik a mikroorganizmusokat, amik az étel megromlását okozzák. Végül is a konyhai fűszerekben általánosan megtalálható másodlagos metabolitoknak erős antimikrobiális hatása van (főleg antifungális és antibakteriális). A kutatók azt is észrevették, hogy ahogy adott terület átlagos hőmérséklete emelkedett, úgy emelkedett a fűszeres receptek száma is és a fűszerek száma is receptenként. De ami még érdekesebb, hogy a hőmérséklettel emelkedett az ottani gyógynövények antimikrobiális hatásának az erőssége is!

Bár a legtöbbször a fűszereket azért használjuk, hogy az ételnek jobb íze legyen, azért jó érzés amikor belegondolunk abba, hogyha fűszerezünk, azzal meggátoljuk az étel megromlását és sokkal egészségesebbé tesszük azt, amit megeszünk.

VIZSGÁLD MEG A FŰSZEREIDET

Akárcsak a többi gyógynövénynél, ha jó minőségű, friss és megfelelően tárolt fűszereket használsz, az sokat dob a kulináris és a gyógy hatáson is. Biztos te is jártál már úgy, hogy találtál a fűszeres polcod/szekrényed mélyén egy gyanúsan poros üveget, vagy tárolót. A gyógynövények és a fűszerek nem tartanak örökké és a korukat jelzi a fakó színük és a gyenge illatuk és ízük. Érdemes havonta átnézni a fűszeres polcodat, így lehetsz biztos, hogy a gyűjteményed hatásos marad.

Egyszerűen csak kóstolj és szimatolj meg minden fűszert. Nézd meg jól: a növényeknek élénkeknek kell lenniük. Amikor kinyitod az üveget az orrodba azonnal „meg kell csapja” a friss fűszer illat, az íze pedig egyértelmű kell legyen. Ha az érzékeidre alig van hatással a fűszer, az azt jelenti, hogy az alkotó elemei lebomlottak és nem lesz olyan hatékony, vagy jó ízű. Általános szabály, hogy a szárított gyógynövényeket, tehát a fűszereket is egy éven belül fel kell használni.

A legkényelmesebb és legegyszerűbb, ha valamelyik szupermarketben vásárolod meg tasakos kiszerelésben a fűszereket. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogyha van lehetőséged első körben a saját kertedből töltsd fel a fűszeres szekrényedet, vagy piacokon, helyileg termesztett fűszert vegyél. Ha friss növényeket vásárolsz főzéshez és marad belőle, akkor azt szárítsd le, hogy később is fel tudd használni.

FELFEDEZŐ GYAKORLAT: ISMERD MEG A FŰSZER GYŰJTEMÉNYEDET

Amikor megszokjuk a dolgokat magunk körül, akkor nagyon könnyű elhinni, hogy mindig lesznek. Ha újraismerkedsz a mindennapi fűszereiddel, akkor meg fogod látni, hogy igazából mennyire fontosak és értékesek a füvészetben.

Sok konyhai fűszer tulajdonságairól fogunk nemsokára írni neked. Amikor olvasod majd ezeket a profilokat szánj majd időt arra, hogy megszimatold és megízleld ezeket az ismerős fűszereket, úgy mintha most találkoznátok először. Fogj egy tollat és egy jegyzetfüzetet és írd fel mit tapasztalsz. Kifejezetten az ízre, az illatra és a kinézetre figyelj.

Mielőtt elkezded ez a gyakorlatot vegyél egy mély levegőt és relaxálj, hogy felkészítsd a tested és az elméd. Ezt a gyakorlatot egyébként gyerekekkel együtt is elvégezheted, mert nagyon szokták élvezni!

A jegyzetfüzetebe írd fel, hogy mit tapasztalsz. Ha van egy növényből friss és szárított formád is, akkor hasonlítsd össze a kettőt és észreveszed az apró eltéréseket.

Illat: Törj össze pár levelet, vagy termést az ujjaid között. Hogyan írnád le az illatot? Írd le, hogy mit érzel.

Íz: Ízleld meg a növényt. Mit érzel a nyelveden, vagy szájpadlásodon, vagy a testedben? Írd le milyen ízt és mi mást érzel

Energetika: Milyen érzés fog el, amikor szimatolod, ízleled, vagy megérinted a növényt? Melegséget, vagy hűvösséget érzel? Nedves lesz tőle, vagy kiszárad a szád? Felemelve érzed magad, vagy esetleg közömbösen?

Ne izgulj azon, hogy mi lehet a „helyes” válasz, egyszerűen csak írd le a te személyes tapasztalatodat és érezd jól magad! És a végén összevetheted a te tapasztalataidat a gyógynövény profilokkal lejjebb.

ISMERKEDJ MEG A FŰSZEREIDDEL

Zsálya föld feletti részek (Salvia officinalis) – Lamiaceae

A zsálya latin neve salvere azt jelenti megmenteni. Az ősi időkben pedig szent növénynek tartották. Az erős hatásai miatt nagyon sok monda íródott a zsálya köré – például itt egy középkori aforizma róla: „Miért kellene meghalnia egy embernek, ha zsálya nő a kertjében”

Hatások: Hurutszakító, gyulladás moduláló, antimikrobiális, antioxidáns, görcsoldó, összehúzó, gázhajtó, vízhajtó, emmenagóg, köptető.

Energetika: Melegítő és szárító

Felhasználás: A zsálya szárító és melegítő hatása megnyugtatja az irritált, gyulladt szöveteket a szájban és a torokban, főleg olyan esetekben, amikben a túlzó nedvesség és nyák a jellemző. Ilyen például az afta, a begyulladt mandulák, a garat, vagy a gége gyulladás.

A zsályát el tudod készíteni gőzölőként is légzőrendszeri „eldugulás” esetében, vagy szájöblögetőként is foggal kapcsolatos gyulladásokra. És könnyíti az emésztést is a gázhajtó hatása miatt.

Ahogy Matthew Wood írja, „A zsálya hihetetlen széles körben és mélységekben használható gyógynövény”. Rengeteg dologra ajánlják és brutál sok állapotot tud egyensúlyba hozni.  

Népi gyógynövény tradíciókban a zsályáról azt tartották, hogy meghosszabbítja az életet és tudással telíti meg azt, aki fogyassza, sőt gazdagságot és védelmet ad annak, akinek a kertjébe nő. A 16. században John Gerrard (a görög-római tradíciókat követve) azt írta, hogy a zsálya a fejjel és az aggyal affinis. „A zsálya kifejezetten a fejre és az agyra jó, meggyórsítá a memóriát és az érzékeket, megerősíté az inakat, visszahozá az egészséget azoknak, akiknek lágyult az agyuk és elveszé a remegést”.

Biztonság: Terhesség és szoptatás alatt, csak főzéshez mért mennyiséget használj.

Dózis: Főzet: 3-12g szárított levél/nap 1-4 részletben Tinktúra: 2-4ml (1:5 40%) 3-szor/nap.

Kakukkfű föld feletti részek (Thymus vulgaris) – Lamiaceae

Akárcsak a zsálya, a kakukkfű is egy mediterrán tagja a mentefélék (Lamiaceae) családjának. A neve arra utal, hogy valamikor szent füstölőként használták: Angolul thyme, régi franciául thym, latinul thymum, görögül thumon, ez mind a thuein szóból származtatható, ami azt jelenti, hogy „égethető ajándékot készíteni”

Hatásai: Gyulladás moduláló, antimikrobiális, antioxidáns, parazita ellenes, görcsoldó, összehúzó, gázhajtó, izzasztó, köptető

Energetika: Melegítő és szárító

Felhasználás: A kakukkfű illó olajai közül több is kifejezetten erős antimikrobiális ágens, de közülük is talán a thymol a legerősebb, nagyon sok olyan baktérium ellen erős a hatása, amik felső légúti megbetegedéseket okoznak. És ez mellett még szerepet játszik a kakukkfű köptető, izasztó és hurutszakító hatásaiban is, tehát ezért szeretjük alkalmazni megfázás, influenza és más alsó és felső légúti fertőzések esetében. Olyan állapotoknál válaszd a kakukkfüvet, amik hurutus köhögéssel járnak, a száraz köhögést csak súlyosbítja, mert ugye szárító hatású.

Az antimikrobiális hatása miatt nagyon jó sebmosónak is (erre használj főzetet, vagy tinktúrát) és a friss föld feletti részeiből borogatást tudsz készíteni vágásokra, vagy kisebb sebekre. Szájöblögetőként pedig távol tartja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

Ugyanezek az illó olajok, amik a köptető, izzasztó és hurutszakító hatásokért felelősek, gázhajtók is. Tehát segít megnyugtatni az emésztő rendszert és puffadás ellen kifejezetten jó.

Biztonság: Terhesség és szoptatás alatt, csak főzéshez mért mennyiséget használj.

Dózis: Főzet: 3-12g szárított levél/nap 1-4 részletben Tinktúra: 2-4ml (1:5 45%) 3-szor/nap.

Fekete bors termés (Piper nigrum) – Piperaceae

A fekete bors egy Dél-nyugat Indiából származó növény, ami mára elterjedt az egész világon. A fehér, piros, zöld és fekete borsszemek mind ugyanarról a növényről származnak, csak a növekedés különböző szakaszaiban szedik le őket, vagy máshogy dolgozzák fel.

Hatásai: Gyulladás moduláló, antimikrobiális, antioxidáns, emésztést serkentő, bőrirritáns.

Energetika: Melegítő és szárító

Felhasználása: Az Ayurveda-ban a fekete borsot megfázásra, az emésztés erősítésére és emésztőrendszeri problémákra használják. Az Ayurveda gyakorlói sűrűn melegítő növényként alkalmazzák a fekete borsot fejfájás, fogfájás, vagy húgyúti fertőzések esetében. Sokszor mézzel kombinálják, hogy kiszárítsa a felesleges nyákot. Az Ayurveda szerint a zöld bors kevésbé melegítő, a fehér bors pedig általánosan kevésbé aktív.

Nagyon hasonlóan a Nyugati füvészetben is használják az immunrendszer támogatására megfázás és influenza szezonban, hogy meghozzák az étvágyat, enyhítsék az olyan emésztőrendszeri tüneteket, mint a puffadás és a hányinger és, hogy fokozzák a keringést.

A fekete borsot sokszor katalizátorként használjuk gyógynövény formulákban, hogy segítse a többi gyógynövény megemésztését. Ezt egyébként modern kutatások igazolták is, hogy például a kurkuma alkotó elemeinek a emészthetőséget 2000%-al növelte meg!

Amikor főzéshez használsz fekete borsot, akkor a legjobb, ha frissen őrlöd. Próbáj meg kis adagokban teához, chaihoz, szendvicsekhez, salátához, vagy akár popcornhoz is adagolni. Sőt kísérletezhetsz is egy picit: Készíts el egy adag ételt, vagy teát és a feléhez szórj fekete borsot, a másik feléhez pedig ne. Hasonlítsd össze, hogy mit érzel, milyen módon fokozza az ízeket a fekete bors?

Biztonság: Terhesség alatt nem ajánlott nagy dózisban a fekete bors, de a konyhai használata nem veszélyes

Dózis: Hosszú főzet: 1-5g szárított bors 1-3 felé elosztva/nap Tinktúra: 1-5ml (1:5 70%) 2-szer/nap

Milyen érzés volt ilyen közelről megismerni ezt a három hétköznapi gyógynövényt? Reméljük, hogy ez az élmény arra inspirál, hogy még többet megtudj a hétköznapi fűszerekről. Pont ezért egy kicsit mélyebbre merülünk bennük a 2. leckében.

Rosemary Nyugtató Teája

Rosemary Gladstartól vettük át ezt a receptet. Kifejezetten jó arra, hogy egy hosszú nehéz nap után a „földön maradjunk” és ne rugaszkodjunk el a valóságtól az elménkben.

Hozzávalók:

  • 1 ek. rozmaring föld feletti részek (Rosmarinus officinalis)
  • 1 ek. zsálya föld feletti részek (Salvia officinalis)
  • 1 ek. kakukkfű  föld feletti részek (Thymus vulgaris)
  • ½ ek. levendula virág (Lavandula spp.)

Hogyan csináld:

  • Használj 2-3 ek. keveréket bögrénként.
  • Hagyd ázni 5-10 percig.
  • Szűrd le és idd.

Végszó

Az, hogy a mindennapi főzések során gyógynövényeket használsz egy nagyon természetes módja annak, hogy a hétköznapi életed részévé tedd őket. Míg néhány ilyen hétköznapi fűszerből tinktúrát, vagy főzetet is készíthetsz, ugyanúgy használhatod a főételeidben, salátákban, levesekben, vagy akár a desszertekben is, hogy segítsd az emésztést, támogasd az immunrendszeredet, és feldobd az ételek mikrotápanyag és antioxidáns tartalmát. Ahogy kiderült nem véletlen, hogy pont ezek a gyógynövények kerültek az tradícionális konyhák ételeibe szerte a világon. A választás nagyon is szándékos, egészség megőrző és elképesztően finom volt!

Források

Billing, J., & Sherman, P.W. (1998). Antimicrobial functions of spices: Why some like it hot. The Quarterly Review of Biology73(1), 3-49.

Dudhatra, G.B., Modey, S.K., Awale, M.M., Patel, H.B., Modi, C.M., Kumar, A., … Chauhan, B.N. (2012). A comprehensive review on pharmacotherapeutics of herbal bioenhancers. The Scientific World Journal, 2012, 637953. http://doi.org/10.1100/2012/637953

Gardner, Z., & McGuffin, M. (2013). American Herbal Products Association’s botanical safety handbook. Boca Raton, FL: CRC Press.

Gladstar, R. (2001). Rosemary Gladstar’s family herbal. North Adams, MA: Storey Publishing,

Grieve, M. (1971). A modern herbal (Vol. 2). New York, NY: Dover Publications.

Hoffmann, D. (2003). Medical herbalism: The science and practice of herbal medicine. Rochester, VT: Healing Arts Press.

Holmes, P. (1989). The energetics of Western herbs (Vol. 1). Boulder, CO: Snow Lotus Press.

Mars, B. (2007). The desktop guide to herbal medicine. Laguna Beach, CA: Basic Health Publications, Inc.

Mills, S., & Bone, K. (2005). The essential guide to herbal safety. St. Louis, MO: Elsevier.

Nabavi, S.M., Marchese, A., Izadi, M., Curti, V., Daglia, M., & Navavi, S.F. (2015). Plants belonging to the genus Thymus as antibacterial agents: From farm to pharmacy. Food Chemistry173, 339-347. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.10.042

Pole, S. (2012). Ayurvedic medicine: The principles of traditional practice. Philadelphia, PA: Singing Dragon.

Usher, J. (1991). Simona and Pasquino: “Cur Moriatur Homo Cui Salvia Crescit in Horto?” Modern Language Notes, 106(1), 1-14.

Wood, M. (2004). The practice of traditional Western herbalismBasic doctrine, energetics and classification. Berkeley, CA: North Atlantic Books.