Hogyan Érezd Jobban Magad a Mai Világban: 5 Vitalista Gyakorlat

erdő

Úgy tűnik, hogyha manapság törődni szeretnél magaddal, akkor el kell olvasnod egy ön-segítő könyvet, valamilyen szigorú életmód tervezetet kell kövess, vagy valamilyen drága terméket kell venned. 

Bár ez a megközelítés gyakran kiüríti a pénztárcádat és a végére sokszor nem is érzed azt kiteljesedést, amiért az egészet csináltad. Az öngondoskodás nem kell, hogy megterhelő legyen, sőt pont az ellenkezője a lényeg!

Amikor először olvastam a vitalizmusról teljesen megváltozott a hétköznapi életem és a füvész létem is. Bár több módon volt rám hatással a vitalizmus, most arról fogok írni, hogy hogyan tudod te ezeknek az előnyös hatásait kiélvezni.

Ahhoz, hogy a vitalizmus elveivel összhangban tudd élni az életedet nem kell vásárolnod semmi újat, vagy izgalmasat. A vitalizmus arról szól, hogy megtanulj harmóniában élni a természettel, kívül és belül is. 

Idővel elkezdtem egyre több és több öngondoskodó gyakorlatot az életem részévé tenni a vitalista eszmék alapján és ezek közül most ötöt meg fogok osztani veled.

Ezen az öt öngondoskodó gyakorlaton keresztül el tudod mélyíteni a kapcsolatodat saját magaddal, nagyobb belső békére találsz és egy „kutat” fogsz építeni magadnak szívósságból, amiből mindig tudsz meríteni majd, amikor valamilyen kihívással találod szembe magad.

Néhányat ezek közül a gyakorlatok közül lehet könnyebb volt kivitelezni, amikor még közelebb éltünk a természethez, de ma sem lehetetlen. 

Tehát akár egy tíz emeletes tizedik emeletén laksz, akár egy kisházban a patak mellett, ezek az öngondoskodó gyakorlatok mindenkinek szólnak!

Kelj Fel a Nappal

Van valami abban, ha minden nap akkor kelsz fel, amikor a nap is, ami szinkronba hoz a természettel. Ez a kis időintervallum, amikor a legtöbb ember még alszik eléggé revitalizáló tud lenni. 

A napfelkelte energiájában „fürdés” felfrissíti és új irányba állítja a szellemet. Akár imádkozol, meditálsz, egy könyvet olvasol, vagy csak csendben ülsz ilyenkor ez az „arany” intervallum előkészít téged egy sikeres napra azzal, hogy összeszinkronizál a nappallal. Ez azt jelenti, hogy még sötétben ébredsz fel, így hagyod a tested szervrendszereinek, hogy „felemelkedjenek” a nap fényével együtt.

Persze ezt könnyebb mondani, mint csinálni! Vannak olyan nyári hajnalok, amikor 5 óra körül már kel fel a nap és valószínű nem fogsz tudni hónapokon keresztül 5 órakor kelni. Kezd lassan, eleinte állítsd csak egy kicsit korábbra az ébresztődet és közelítsd egyre inkább a napfelkelte felé. 

Ha van rá lehetőséged, akkor ülj le valahol kinnt és fordulj kelet felé. Így igazán meg tudod élni a napfény első pillanatait és szépen lassan indítod el a napodat hálával és szándékokkal tele.

Több kultúra is úgy tartja, hogy ezzel lehet a legjobban megelőzni bizonyos típusú fájdalmakat és merevséget az izmokban és az izületekben. Mert ha ágyban fekszel, amikor ez a sok energia mozog kint a természetben, akkor ezek az izületeidben maradnak és fájósak lesznek. 

Tehát ha reggelente merevnek érzed magad és fájnak „dolgaid”, akkor próbálj meg korábban kelni és nézd meg, hogy segít-e. Van több ismerősöm is, akik krónikus fájdalmakkal küzdenek és ők azt mondták, hogy ég és föld a különbség.

Tarts Fenn Egy Erős Emésztőrendszert

Az emésztőrendszert úgy is ismerik több gyógyító tradícióban, mint az élet fájának a gyökerét, mert mindent az befolyásol, hogy a tested hogyan dolgozza fel és üríti ki a különböző anyagokat. A szorongásól és a depressziótól, az energia szinteken át egészen a nyirokrendszered egészségéig mindent az emésztőrendszer irányít.

Az egyik módja annak, hogy megerősítsd az emésztőrendszeredet az, hogy az alkatodnak megfelelő étrendet követsz és felmelegíted a hasadat reggelente gyömbér (Zingiber officinale) teával, miso levessel, vagy a kedvenc gyógynövény főzeteddel. 

Ne hagyj ki étkezéseket és törekedj arra, hogy a napi energia felhasználásodnak megfelelő mennyiségű ételt egyél. Ha egész nap egy asztal mellett ülsz valószínűleg más mennyiségekre van a testednek szüksége, mintha egy építkezésen dolgoznál. Gondold végig azt, hogy hányszor kell enned egy nap, hogy jól érezd magad és ebből indulj ki.

A Kínai Gyógyászat és az Ayurveda úgy tartja, hogy bizonyos szervek anyagcseréje aktívabb bizonyos napszakokban. Ha ebből indulsz ki, akkor ugye olyankor érdemes nagyokat enni, amikor az emésztőrendszered erős és akkor kisebb adagokat, amikor gyengül. 

Ezek szerint a tradicionális keretrendszerek szerint tehát reggel kell a legnagyobbat enni, közepes mennyiséget ebédre és kifejezetten keveset vacsorára, amikor az emésztésed már kezd lelassulni (mert készül a tested az alvásra). Ha úgy időzíted az étkezéseidet, hogy ez kövesse a tested energia kapacitását, azt jelenti, hogy a tested intelligenciáját követed és akkor eszel, amikor az a legjobban tudja feldolgozni a tápanyagokat.

A nagy reggelik és kis vacsorák eléggé ellentmondanak a nyugati szokásoknak, hogy kevés (vagy semennyi) reggelit esznek az emberek, közepes mennyiségű ebédet és egy nagy vacsorát a nap végén. Viszont ha megváltoztatod az étkezési szokásaidat a tested anyagcsere „ütemtervének” megfelelően, akkor komoly javulásokat tapasztalhatsz az emésztésedben és az energia szintjeidben is.

Persze az is fontos, hogy rugalmas maradj és ne váljon túl katonássá az étkezésed. Vannak napok, amikor éhesebb vagy, aminek ezer oka lehet, mint például a stressz, az alvás, vagy csak egyszerűen az, hogy mennyire keményen dolgozol! 

Maradj rugalmas, egyél többet azokon a napokon, amikor plusz energiára van szükséged és kevesebbet azokon a napokon, amikor nem használsz fel sok energiát. Élvezd az ételedet, alakíts ki egy nyugodt környezetet, adj hálát és egyél.

Érintkezz a Természettel

A mai világban könnyű bent ragadni, főleg ha otthonról dolgozol, vagy irodai munkát végzel. De ha mindennap csak egyszerűen sétálsz egy 5-10 percet a természetben, az megváltoztathatja az életed.

Akár egy forgalmas nagyvárosban laksz, akár az erdő szélén szánj mindennap egy kis időt arra, hogy a természet elemeivel kapcsolatba kerülj. A sétáidon figyelj a természetre magad körül. Milyen fák nőnek, milyen gazokat látsz, vannak-e esetleg virágok, amikre felfigyelsz?

Ha zöldet sehol nem találsz éppen, akkor kapcsolódj össze az egyszerű elemekkel. érezd a nap melegét az arcodon, figyeld meg a felhőket és élvezd a szelet, ahogy elfúj melletted, amikor sétálsz. Ha így végigondolod a napodat, az hihetetlenül visszahoz a földre és a saját testedbe, főleg hogyha rengeteg időt töltesz számítógép és a mobilod előtt.

Az mellett, hogy fontos kapcsolatot teremteni a természettel, a mozgás önmagában is fontos a testednek. Azzal, hogy kombinálod a napi mozgásodat a természettel két olyan szükségletedet is kielégíted, amik központiak a vitalista modellben: Idő töltése a természetben és a mozgás.

Egy séta nem csak a testedet mozgatja, de a szellemedet is. Ha úgy érzed elakadtál, vagy rossz a kedved, akkor az egyik legjobb gyógyír egy nagy séta. Egy kis idő kint elzargatja a rossz közérzetet és feltölti a szellemet.

Próbáld ki, menj el 5-10 perces sétákra munka után és hagyd otthon a telefonodat és figyeld meg, hogy mennyire nyugodtabb és „földhöz ragadtabb” leszel mikor hazaértél.

Pihenj

Egy férfi pihen a természetben

A mai kultúra megszállottan sulykolja, hogy folyamatosan teljesíteni és termelni kell. Ez nem csak a testednek jelent stresszt, de az elmédnek és a szívednek is. Szinte szentségtörésnek számít megállni egy kicsit és valami olyat csinálni, amit élvezel, feltölt, vagy pihentet. Bár ennek a „non-stop valamit csinálás” korában pont az a legjobb gyógyír a testednek, hogy lelassítasz és egy kicsit foglalkozol vele.

Az, hogy pihensz, amikor fáradtnak érzed magad egy alap elve a vitalista modellnek, végül is a fáradság érzése egy jelzés a testedtől, hogy le kell lassítani. Bár lehet, hogy azt sulykolja beléd a világ, hogy egy szundi napközben lustaság, vagy, hogy az ágyból filmezni haszontalan dolog, mégis az, hogy időt szánsz a feltöltődésre alapvető dolog ha törődni szeretnél magaddal.

A természet lassan halad és abból, hogy este elvetsz egy magot nem lesz növény reggelre. Az évszakok is olyan fejezetei az évnek, amik lassan másznak előre. Bár ha visszatekintesz gyorsnak tűnhet, igazából szépen, napról-napra haladnak a változás felé. 

Amikor tudatosul benned, hogy végül is te is a természet vagy és a tested is a természet ciklusait tükrözi, akkor látod, hogy miért kellene, neked is lassan haladnod. A természet nem rohan sehova és neked sem kellene. Ne felejts el megállni, egy mély levegőt venni és pihenni.

Végül pedig a pihenés a vitalizmus szerint azt jelenti, hogy menj aludni akkor, amikor fáradt vagy! Bár teljesen általános manapság, hogy megiszol egy kávét (vagy kettőt-hármat), hogy ébren tudj maradni napközben, amikor elálmosodsz. Ha viszont a vitális test szerint szeretnél élni az azt jelenti, hogy amikor a tested elfárad, akkor alszol ahelyett, hogy küzdenél ellene.

Ez pedig azt jelenti, hogy csökkented a koffein bevitelt napközben és mondjuk olyan gyengéd idegerősítőket használsz este, mint a kamilla (Matricaria chamomilla), hogy lelassulj és csökkented a fényerőt, vagy kékfény szűrőt használsz a kijelzőiden. 

Ha így teszel, azzal támogatod a természetes alvás ciklusodat és megalapozol egy pihentető alvást, ami energiával tölt fel a következő napra.

Figyelj az Évszakokra

Ez konkrétan azt jelenti, hogy igazítsd az életviteledet a váltakozó évszakokhoz. A négy fő mód, ahogyan ezt elérheted, az étrended, a gyógynövények, amiket használsz, az alvás ritmusod és a tisztító gyakorlataid.

Például télen a legjobb, ha párolt, vagy főtt ételeket eszel, mint a levesek és a pörköltek, hogy a tested hidratált tudjon maradni. Használj melegítő fűszereket, mint a fahéj (Cinnamonum verum), vagy a fekete bors (Piper nigrum), hogy vérkeringésedet felpörgesd és ezzel felmelegítsd a perifériát és igyál keringést stimuláló főzeteket, mint a gyömbér (Zingiber officinale), hogy belülről kifelé melegítsd fel magadat. 

Ezzel ellentétben nyáron pedig a könnyű, friss ételek a legjobbak, mint a bogyók és az uborka, nyers salátával és olyan hűsítő gyógynövényekkel, mint a hibiszkusz.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az évszaknak megfelelően egyél az, hogy helyi dolgokat eszel. Bár a legtöbb modern szupermarketben egész évben vehetsz olyan gyümölcsöket, zöldségeket, amik abban az évszakban egyáltalán nem teremnek, ha az évszaknak megfelelően táplálkozol, akkor a tested sokkal jobban fog tudni alkalmazkodni az évszak változásaihoz. Persze ez nem kivitelezhető mindenhol, mert vannak helyek, ahol nem tudsz friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz jutni, a lényeg, hogy tegyél meg mindent, amit tudsz.

Egy másik módja annak, hogy az évszaknak megfelelően élj, hogy ahhoz igazítod az alvásodat. Télen a nap korábban megy le és később kel fel. Ilyenkor „beállíthatod” úgy is a cirkadián ritmusodat, hogy a nappal együtt kelj fel és úgy szervezed a napodat, hogy korábban le tudj feküdni aludni. 

Nyáron ugye ez pont fordítva van, korábban kel a nap és később megy le. Ilyenkor ahhoz, hogy együtt tudj kelni a nappal és sötétedés után elaludni érdemes beiktatnod egy energizáló alvást, vagy sziesztát napközben, mert nyáron sokszor hosszúak tudnak lenni a nappalok.

Végül pedig, a különböző böjtök és tisztító protokollok segíteni tudnak neked az évszakok közti átmenetekben és nem csak az anyagcsere salakanyagainak, de a felhalmozódott energetikai mintázatoknak (mint a meleg/hideg, nedves/száraz) is az eltávolításában. 

Mielőtt az ételek ennyire elérhetőek lettek volna, mint manapság, bizony voltak lakomás és koplalós időszakok is minden év során ugye annak megfelelően, hogy termőföldek hogyan változtak az évszakokkal együtt. Hála égnek manapság már a világ nagy részén nincs élelemhiány, de ez nem jelenti azt, hogy a testednek ne tenne jót néha egy böjt, vagy tisztító időszak. Sőt a tested úgy van biológiailag programozva, hogy periodikusan böjtöljön.

Éjjel kettő óra körül a legjobb ha szinte teljesen üres az emésztőrenszered, mert ilyenkor a tested könnyebben válik meg a salakanyagoktól, és a májad ilyenkor tud a leghatásosabban méregteleníteni. Sok böjt protokoll úgy működik, hogy egyszerűen csak 12-16 órás böjtöket ír elő általában úgy, hogy a vacsorát kell kihagynod.

Az Ayurveda részletesen leír több böjt mintázatot és gyakorlatot is, mert szerintük a különböző alkatoknak különböző típusú tisztító kúrákra van szükségük. Valakinek, aki nagyon száraz máshogy kell tisztulnia, mint valakinek, aki mondjuk túl „nyirkos”.

Az, hogy az életviteledet az évszakokhoz igazítod, az konkrétan azt jelenti, hogy megtanulsz az természettel mozgásával együtt haladni, nem pedig ellene. Ugyanúgy, ahogy felöltözöl egy hideg téli reggelen, hogy ne fagyj meg kint, úgy kellene nedvesítő és melegítő ételeket fogyasztanod, hogy felfűtsd és hidratáld a testedet belülről is. 

Ha hozzáállítod az étrendedet, a gyógynövény használatodat, az alvásod ritmusát és a tisztító kúráidat az évszakokhoz és az élet ciklusaihoz, akkor sokkal jobb lesz a mentális, fizikális és érzelmi egészséged is egész évben.

Ahogy a Folyó Megduzzad

Bár a kultúránk sokszor a tisztításra koncentrál, a feltöltődés is ugyanolyan fontos, mert ez fogja a tisztítások jó hatásait „megszilárdítani”. Feltöltődhetsz úgy, hogy elmész nyaralni valahova, egy forró fürdővel minden nap végén, azzal, hogy találkozol a barátaiddal, vagy igazából bármivel, ami feltölt.

A vitalizmus modelljében elengethetetlen az, hogy találj időt magadnak az örömökre is! Nem azért vagy ezen a bolygón, hogy az utolsó leheletedig dolgozz. Azért vagy itt, hogy ünnepelj, hogy élvezd a természet ajándékait, hogy visszaadj a bogygónak és hogy jelentőségteljes életet élj. Tarts szüneteket, hogy élvezni tudd az életet, hogy felemeld a szíved és felfrissítsd az elméd.

A természet tisztítás és regenerálódás periódusokon megy keresztül. Amikor a lombhullató fák lehullatják a leveleiket, aztán tavasszal elkezdenek rügyezni, ahogy a folyók megduzzadnak, aztán visszaapadnak, mindennek megvannak a fejezetei.

Ha ezek szerint a vitalista öngondoskodó gyakorlatok szerint élsz, akkor egy sokkal mélyebb kapcsolatot fogsz megtapasztalni a természetes világgal körülötted. Míg ezek közül sok nagyon egyszerű dolognak tűnhet, igazából nagyon erőteljesek mind, főleg amikor közösen csinálod valakivel, mert ezeken keresztül az egész létedet harmonizálod a temészet ritmusával, ciklusaival és mintázataival.

És ha ezek mellé még a gyógynövényeket is megtanulod hatásosan használni, tehát tudod mit jelent a gyógynövények energetikája, a szöveti állapotok és hogyan tudsz ezek alapján különböző formulákat is tervezni magadnak, akkor még könnyebb lesz.

Pont erről szól a bevezető mini kurzus, úgyhogy ha picit is érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.