7 Gyógynövény Amit Idén Nyáron Gyűjteni Tudsz

fehér vadvirágok

Megérkeztek a nyár legmelegebb napjai (egy-két viharos nappal tarkítva, csak hogy ne unatkozzunk). A kutyák és a macskák is inkább az árnyékba húzódnak, a legyek és a szúnyogok pedig most a legkellemetlenebbek. Szerencsére azért nem minden rossz, ezek a „lassú” napok tökéletesek családi összejövetelekre, kirándulásokra, kis játékra a patakparton, arra, hogy csak ülj este és nézd a naplementét, vagy a rengeteg nyári gyógynövény gyűjtésére.

Ez az én 7 kedvenc nyári gyógynövényem, amit minden évben gyűjtök és használok is. Magyarország legtöbb része tele van velük, ha pedig szerencsés vagy, akkor a kertedben is nő pár közülük.

Pár Tipp Gyűjtéshez Mielőtt Elindulnál

Ezt a pár alap dolgot érdemes észben tartani, amikor vadon gyűjtesz növényeket.

Mindenek előtt, mindig legyél 100% biztos, hogy jól azonosítottad be a növényt. Léteznek nagyon jó magyar nyelvű növényhatározók, amiket biztonsággal tudsz használni, vagy esetleg menj el egy növény sétára, ha szerveznek ilyet a környékeden. Persze a legjobb, ha van egy füvész ismerősöd, aki személyesen tudja neked azonosítani a begyűjtött növényeket. Léteznek ilyen Facebook csoportok is, de a tapasztalataim alapján ezekre nem hagyatkoznék a helyedben.

Aztán bizonyosodj meg róla, hogy nem veszélyeztetett a növény, amit gyűjteni szeretnél. A veszélyeztetett növények listáját mindig az adott nemzeti park oldalán találod meg. Vigyázz rájuk, hogy az utánad következő generáció is élvezhesse őket, a gyógynövények ajándékok neked, amikért felelőséggel tartozol. Ha mégis ilyen növényt szeretnél használni, akkor érdemes termesztett forrásból vásárolnod.

Bizonyosodj meg róla, hogy tiszta talajból gyűjtöd a növényt. Ne gyűjts útszélekről, olyan helyekről, ahova állati ürüléket, vagy kémiai anyagokat űrítenek, vagy épületekhez közeli területekről. Ezek a területek nehézfémekkel és más káros anyagokkal szennyezettek lehetnek (legtöbbször azok is).

Végül, ne gyűjtsd be az összes növényt egy területről. A vadongyűjtés egyik alapszabálya, hogy egy adott növénynek maximum a felét gyűjtsd be adott területről. Ez azért van, hogy a többi gyűjtőnek és a növényevő állatoknak is maradjon és hogy a növény életciklusa is folytatódni tudjon.

7 Nyári Gyógynövény, Amit Gyűjteni Tudsz

Rózsa bimbó/szirom (Rosa spp.)

A vadrózsa, vagy csipkerózsa (Rosa canina) eléggé elterjedt Magyarországon és ugye ennek a fajnak gyűjtjük a termését télen, amit csipkebogyónak hívunk. Viszont azok a rózsák, amiknek a szirmát, vagy bimbóját tudod gyűjteni főleg kertekben nőnek manapság, de ha szerencsés vagy, akkor még a „vadonban” is belebotolhatsz egybe.

Ezeknek a fajoknak egy, vagy több rétegben nő 5 különálló szirom és minimum 5 csészelevele. Minden fajnak több porzója van és a leveleik oválisak.

A legtöbb rózsafaj ehető és gyógynövény készítményeket is tudsz készíteni belőlük, csak arra figyelj, hogy ne legyen permetezve mielőtt begyűjtöd.

A bimbókat akkor érdemes begyűjteni, amikor még zárva vannak, de a szirmok már picit „kiszabadultak”. Ehhez használj egy éles ollót. A rózsaszirmokat bármikor gyűjtheted, amíg virágzik a növény. Ezeket óvatosan tépd le a virágról, de vigyázz a méhekkel! A rózsa bimbókat és szirmokat általában kiszárítjuk, de frissen is felhasználhatod.

Matthew Wood klinikai füvész olyan esetekre ajánlja a rózsát, mint a légzőrendszer akut, gyulladásos állapotai, vagy az emésztőrendszer hasonló, meleg típusú állapotai. 

Kiva Rose Hardin füvész szerint a rózsa kivételesen jól nyugtatja és hűti a bőrt, „felemeli” az ember hangulatát és csillapítja a törékeny érzelmeket. Sőt segít kiegyensúlyozni egy túlmüködő immunrendszert és „megtisztítja” a vért. A rózsáknak összehúzó hatásuk is van, ez miatt szinte az összes bőrproblémára jó hatással vannak.

Málna levél (Rubus idaeus)

Egy máln

Nem kérdés, hogy a termését (a málnát) te is gyűjtöd és szinte mindenki, akinek a közelében, vagy a kertjében nő málna, de a levele is egy nagyon hasznos, nyáron gyűjthető gyógynövény.

A málnának fehér virágai és fűrészes szélű, ovális levelei vannak. A levelek színi (felső) oldala zöld, a fonáki (alsó) oldala pedig fehér/szürke színű.

A leveleket azután gyűjtsd, hogy a bokor elkezdett teremni. Egyszerűen csak vágd le a leveleket egy éles ollóval, lehetőleg egy száraz napon. Nem vészes, de lehetnek szúrósak is a levelek, úgyhogy vannak, akik kesztyűben gyűjtik a málnaleveleket. Használhatod frissen is, de a legtöbbször kiszárítva készítünk belőlük teát, szirupot, vagy tinktúrát.

A nők legjobb barátja. A málnalevél egy kifejezetten erős összehúzó, ezért gyakran használjuk ellazult szövetek „visszafeszesítésére” kifejezetten az emésztő- és szaporítószervekben. 

David Hoffmann az írja a Medical Herbalism című könyvében, hogy „a málna az összehúzó, tonizáló és tápláló tulajdonságai miatt nagyon hatásosan megerősíti a méh és a medence izmait, ezzel pedig segít a vetélés kockázatát csökkenteni, a szülés folyamatát gyorsítja, csökkenti a szülési fájdalmakat és meggyorsítja a szülés utáni felépülést is”.

Ökörfarkkóró virág (Verbascum thapsus)

Az ökörfarkkóró virágja az, amit tuti minden nyáron gyűjtök. Ahogy telik a nyár folyamatosan figyelem az ökörfarkkóró magas zöld szárait, hogy mikor kezdenek el végre „sárgulni”, azaz mikor kezdenek kinyílni a kis sárga virágok. Kb. egy héttel az első virág kinyílása után már gyűjthetőek az ökörfarkkóró virágai.

Az ökörfarkkóró akár 2-2.5 méter magasra is megnőhet. A szőrös levelei tőrózsásan és spirálisan nőnek ki a növény tövéből és kb. 25-30 cm-re nagyra nőnek.

Ahogy már korábban is olvastad, kb. akkor kezdjük gyűjteni az ökörfarkkóró virágait, amikor a bimbók elkezdenek kinyílni. Amikor gyűjtöd, óvatosan húzd magadhoz a virágszárat és egyesével szedd le a kis virágokat/bimbókat. Vigyázz a méhekkel és ne lepődj meg ha ragadni fognak az ujjaid a virágok begyűjtése után, mert a virágok tele vannak gyantákkal!

A virágokat főleg fájdalmas gyulladások csillapítására szoktuk használni, kívül és belül is. De közepes, néha erősebb lazító hatásuk is van, amikor tinktúraként használod Jim Mcdonald füvész szerint. 

Egyébként leggyakrabban gyógynövény olajat készítünk a virágokból rövid szárítás után. Ebből minden évben frisset kell készíteni. Maud Grieve szerint a friss ökörfarkkóró olaj nagyon hatásosan gátolja a baktériumok szaporodását (bőrön és felszínes sebeken) és ezt egy 2003-ban készült tanulmány alá is támasztotta (Sarrell el al., 2003). De a szárított virágokból készíthetsz ugye tinktúrát, vagy teát is.

Őszibarack levél (Prunus persica, Amygdalis persica (Linn.), Persica vulgaris Null.)

Bár én magam még nem használtam őszibarack levelet, de egyre több füvész ismerősöm meséli, hogy ők tizen-évek óta gyűjtik minden nyáron és használják.

Sok őszibarack fajta létezik, de a legtöbb közepes méretű fa kb. 8-10cm hosszú, dárdahegy alakú, finoman fűrészes szélű levelekkel.

A leveleket akkor gyűjtik, amikor a barack már megérett a fán. Egyszerűen csak használj egy éles ollót és keress olyan leveleket, amik nem foltosak. Használhatod szárítva, vagy frissen is és csinálhatsz belőle teát, szirupot, tinktúrát, vagy akár borogatást is.

Matthew Wood azt ajánlja, hogy meleg és száraz állapotokat kezelj őszibarack levéllel. Ilyen állapotok alakulnak ki például allergiák, vagy autoimmun betegségek közben. De még hasznosnak találta bőr kiütések, meleg típusú légzőrendszeri állapotok és a menopauzás hőhullámok enyhítésére is. Egyébként nagyon jó gyógynövény gyerekeknek és érzékeny személyeknek.

Kiva Rose kifejezetten felkavarodott gyomor és hányinger esetében szokta az őszibarack levelet használni, főleg amikor túlzott hő jeleit tapasztalja, de használja még a mellékvese kéreg támogatására, gyulladt rovarcsípések csillapítására és bizonyos személyeknél nyugtatja az idegrendszert is.

Mezei katáng virág és gyökér (Cichorium intybus)

A mezei katángot szinte bármelyik mezőn, de a legtöbb út mentén is megtalálod nyáron és szintén egy nagyon hasznos nyári gyógynövény.

Akárcsak a közeli rokona a pitypang (Taraxacum officianle), a katángn is vastag főgyökeret növeszt. A növény egyébként 60-100cm magasra nő, a szárát ha megtöröd fehér nedvet ereszt és nyáron tele van kékes-lilás virágokkal.

Ha a gyökerét akarod begyűjteni használj valamilyen gyökér ásó eszközt (a sima ásó is tökéletes), amivel meglazítod a talajt a gyökér körül. Aztán óvatosan emeld ki a földből az egész növényt. Ha a virágokat szeretnéd begyűjteni, akkor pedig egyszerűen csak vágd le őket egy éles ollóval. A katángot is felhasználhatod szárítva és frissen is teában, vagy tinktúrában.

Matthew Wood azt mondja, hogy a népi füvészek és gyógyítók az emésztés és más anyagcsere folyamatok javítására használták a katángot, mert nem csak hogy serkenti ezeket a funkciókat, de segíti a különböző tápanyagok felszívódását is. Ez főleg a keserű íze és a máj támogató tulajdonsága miatt van.

Cickafark (Achillea millefolium)

Az egyik első gyógynövény, amit a legtöbb füvész megtanul felismerni és használni. Egész Magyarország területén megtalálod mezőkön, legelőkön, réteken, erdőszéleken, de a legtöbb kert gyepében is.

A legkönnyebben az apró fehér virágairól és a páfrányszerű leveleiről ismered fel. Napos helyen alacsonyabbra 15-20cm, árnyékban magasabbra, akár 40-50cm is megnőhet.

A cickafarkat elkezdheted begyűjteni, amint az első virágjai kinyíltak. Szerencsés reggel gyűjteni, miután a dér eltűnt, de még mielőtt a nap melege elkezdené elpárologtani belőle az illó olajakat. Ha az egész növényt szeretnéd használni, akkor fogd meg tövénél és óvatosan húzd ki a földből a gyökerével együtt. Ha csak a föld feletti részeit akarod használni, akkor pedig egy éles ollóval vágd le a növény felső egyharmadát. A cickafarkat szintén tudod frissen és szárítva is használni, teákba, tinktúrákba, olajokban, kenőcsökben és szirupokban.

Sokszor használjuk láz ellen, mert serkenti a vérkeringést a perifériákban és megnyitja a pórusokat, amivel elősegíti az izzadást és így óvatosan csökkenti a testhőmérsékletet. De mégis talán a vérzéscsillapító hatásáról a legismertebb, (amiről ebben a bejegyzésben már írtunk is) röviden külső és belső vérzésekre is kifejezetten hatásos. De használjuk görcsök oldására, emésztőrendszeri problémák ellen és a női szaporító szervek bizonyos problémáira is. Sőt nagyon hatásos sebmosó is az erős antimikrobiális hatása miatt. Sőt Hoffmann szerint a friss cickafark erősen affinis a húgyuti szervekkel, tonizálja az érrendszert és serkenti az emésztést is.

Ebben a bejegyzésben egyébként sokkal részletesebben írunk a cickafarkról.

Vörös lóhere virág (Trifolium pratense)

Megint egy olyan gyógynövény, amit szinte mindenhol megtalálsz, sőt vannak olyan kertek, ahol nyáron a fű helyén egy hatalmas lila szőnyeget látsz a vörös lóhere virágaiból. Nem is gondolnád, hogy milyen sokan gyűjtik és hogy mennyi mindenben segít.

A vörös lóhere, vagy ahogy sokan ismerik a „3 levelű lóhere” virágai a legtöbbször sötét lilák, de lehetnek világosabb rózsaszínűek is. A leveleit szinte mindenki megismeri kicsi 3 felé ágazó, sima szélű, hosszúkás alakúak (nagyon ritkán 4 fele ágaznak).

A virágait mindenképp száraz időben gyűjtsd, mert ha szárítás közben elkezd fermentálódni, (és minél több a víz benne annál könnyebben fermentálódik) akkor véralvadást gátló vegyületek keletkeznek benne

Két dologról ismert a vörös lóhere. Az egyik az erős vértisztító hatása, amit annak köszönhet, hogy a máj működését támogatja és ez miatt még kifejezetten hasznos bőrbetegségek enyhítésére is. A másik dolog pedig, hogy segít egyensúlyban tartani a női hormon háztartást a benne lévő fitoösztrögéneknek köszönhetően, ezért például a menopauza sok tünetét enyhíteni tudja.

Múlt héten pedig írtunk egy sokkal részletesebb bejegyzést a vörös lóeréről.

 

Mit Csinálj Miután Begyűjtötted a Növényeidet

Miután begyűjtötted a növényeidet valószínüleg valamilyen készítményt fogsz készíteni majd belőlük, aztán ezekből meg majd formulákat fogsz csinálni.

De hogyan kezdj neki?

Persze alapból ismerned kell milyen készítmények léteznek, azokat pontosan hogyan kell elkészíteni, melyik növényből mikor, milyet érdemes. Tinktúrák… olajok… főzetek… sok lehetőséged van.

A formulákról nem is beszélve.

Na pont ezeket tudod megtanulni a bevezető mini-kurzusunkból. Alig kerül valamibe, viszont rengeteg tudást kapsz, ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.